Milyen bútort vásároljunk a gyerekszobába?

Akinek gyereke születik, annak gondolnia kell arra is, hogy lakását biztonságosan rendezze be, elkerülendő a sérüléseket, baleseteket. De milyen szempontok szerint választhatunk valóban biztonságos bútort?

A legkisebbeknél mindenekelőtt fontos, hogy stabil ágyrácsokkal, biztos ágyfenékkel rendelkező fekvőhelyet biztosítsunk. Minden más bútor esetén az elsődleges szempont az, hogy az élek le legyenek kerekítve – amikor a gyermek járni tanul, könnyen eleshet, ezért az éles sarkok sokkal nagyobb veszélyt jelentenek.

Előnyös, ha sima felületű, nem irritáló bútorokat veszünk, és bár a fa alapanyagból készült bútorok drágábbak lehetnek, otthonosabb, bensőségesebb légkört teremthetnek más típusoknál.

Fontos, hogy a bútorok megfeleljenek az uniós szabványoknak, megfelelő minőségűek legyenek és ne használjanak az elkészítésüknél egészségre káros anyagokat – a tanúsítványokat minden esetben érdemes elkérni a kereskedőtől, mielőtt megvásárolnánk a bútorokat.

Gondolnunk kell arra is, hogy a gyermekek gyorsan nőnek, és ha balgán választunk, néhány évenként a teljes berendezést cserélhetjük a gyerekszobában. Ez több módon is elkerülhetjük. Vehetünk például olyan bútorokat, amelyek továbbfejleszthetők, könnyen átalakíthatók, hogy később, akár néhány év múltán is megfeleljenek.

Beszerezhetünk például olyan babaágyat, amelynek ágyrácsa többféle magasságba is állítható, majd később egyszerű ággyá alakítható. Olyan szekrényt is találunk, amely a kisbabától a kisebb gyermekekig alkalmas a ruhák, játékok tárolására ha azokon különféle elemeket áthelyezünk.

Gondolnunk kell arra is, hogy míg a felnőttek számára könnyen nyitható és zárható szekrényeket, fiókokat helyezzünk a szobába, a gyermekek ne tudják kinyitni azokat. Hogy a bútorok terhelhetősége megfelelő legyen, még véletlenül se összecsukható változatokra költsünk, mert azok igen balesetveszélyesek lehetnek.

Mielőtt vásárolnánk a berendezést, mindig gondoljuk át, hogyan használjuk majd mi a szobát, és hogyan mozog, él majd benne a gyermek – igyekezzünk azonosítani a potenciálisan veszélyes helyzeteket, és ezeket már magával a berendezéssel tegyük biztonságosabbá, ha ez lehetséges.

<< vissza