Hogyan válasszunk kanapét a nappaliba?

Ami jól mutat egy lakberendezési katalógusban, egy online magazinban vagy épp az elképzeléseinkben, még nem biztos, hogy a nappaliban is jól fog. Ezért a szoba egyik legfontosabb berendezésének kiválasztásakor érdemes átgondolnunk az alábbi szempontokat.

Méret

Nagy nappali esetén érdemes átgondolnunk, hogy a kanapé lesz-e az egyetlen ülőalkalmatosság, vagy további foteleket vagy székeket is tervezünk-e a dohányzóasztal köré. Ha a kanapé a nappali központi bútora lenne, válasszunk egy lekerekített formájú darabot, amely több teret foglal, és több ülőhelyet is biztosít. Ha sok ülőhelyet szeretnénk, de plusz fotelek elhelyezésére nincs lehetőségünk, vásároljunk egy L-alakú kanapét. Kisebb nappali esetén a szófa mindenképp magára vonzza a tekintetet: ez esetben a bútordarab mintája vagy formája legyen feltűnő, és illeszkedjen tökéletesen a berendezéshez.

Elhelyezés

A kanapé elhelyezésénél gondoljuk át, elsősorban mire használjuk a nappalit: ha tévénézésre, a szófa pontosan a készülékkel szemben helyezkedjen el. Ha inkább baráti összejövetelekhez, alakítsunk ki egy fél- vagy akár teljes kört a dohányzóasztal körül egy L-alakú kanapéval vagy két kisebb darabbal és fotelekkel vagy székekkel.

Térelválasztó

Ha a kanapét térelválasztónak is használnánk, olyan darabot válasszunk, amely szögletes vonalú, és a hátulja is kárpitozott. A lekerekített formájú kanapék erre a célra kevésbé alkalmasak.

Kárpit

A plüss vagy bársony kárpit rendkívül kényelmes, de ha gyerek vagy kutya van a családban, kevésbé ajánlott. A bőr elegáns, azonban ennek megfelelően drágább is, és ápolást igényel. A textilbőr a bőr olcsóbb és ugyanolyan dekoratív alternatívája; hátránya azonban, hogy télen hűvös az érintése, nyáron viszont megizzadhatunk rajta. Egy színes kanapé magára vonzza a tekintetet; egy fehér vagy vajszínű elegáns, azonban könnyebben piszkolódik.

<< vissza