Hogyan válasszuk ki az ideális ebédlőasztalt?

Egy modern otthonban az ebédlőasztal nemcsak a vasárnapi ebédek és a baráti vacsorák színhelye, így a bútordarab kiválasztása előtt gondoljuk át az alábbiakat.

Napi használat vagy különleges alkalmak?

Nem mindegy, ez lesz-e az étkezés egyetlen helyszíne a lakásban, vagy van erre lehetőség a konyhában is. Ugyanis a választásnál meghatározó, hogy napi használatra vagy különleges alkalmakra keresünk asztalt.

Csak étkező vagy multifunkcionális bútor?

Az is fontos, csak ennénk-e az asztalnál, vagy itt készítik el a gyerekek a házi feladatukat, és az alkalmi házi irodát is itt alakítjuk ki, ha rendeznünk kell a számláinkat. Egyes háztartásokban viszont az ebédlőasztal kizárólag a baráti összejövetelek alkalmával jut szerephez.

Az asztal mérete

Az asztal méretének kiválasztásánál érdemes átgondolni, rendszerint mi vagyunk-e az összejövetelek háziasszonya: nálunk gyűlnek-e össze a rokonok húsvétkor vagy a barátok munka után; azaz gyakran előfordul-e, hogy 10 embert látunk vendégül.

Az asztal formája

Az asztal formájának kiválasztásakor érdemes figyelembe vennünk, hogy az igazi klasszikus a téglalap alapú asztal, azonban a kerek köré könnyebben betehetünk egy-egy plusz széket, ha szükséges. Kompromisszumos megoldásként választhatunk ovális asztalt. Amikor kialakítjuk neki a helyet a lakásban, ne felejtsük el, hogy kb. 120 cm-t hagynunk kell a székeknek is, hogy mindenki kényelmesen felállhasson az asztaltól, illetve elférjünk a vendégek mögött, ha mindenki ül.

Elegendő hely mindenkinek

Az asztal szélessége legyen legalább 90 cm, hogy a terítékek és az étel is kényelmesen elférjen. Az asztal hosszával általában a szélessége is növekszik. Egy-egy embernek egy kb. 60 cm-es helyre van szüksége ahhoz, hogy kényelmesen étkezzen; így legyen elég hely a székeknek az asztal mellett. Viszont túlzásba sem kell esnünk: ha 4 tagú a család, és nem is rendezünk partikat, felesleges azért egy 8 személyeset venni, hátha egyszer átjönnek a rokonok – ha ez megtörténne, majd megoldjuk valahogy.

<< vissza