Hogyan találjuk meg a tökéletes ágyat?

Az ágy az otthonunk egyik legfontosabb berendezése. Egy mondás szerint a cipőnk és az ágyunk kiválasztására kell a legnagyobb gondot fordítanunk, hiszen vagy az egyikben vagyunk épp vagy a másikban. Való igaz, hogy napi 8 órát, azaz életünk mintegy egyharmadát alvással töltjük, így nagyon nem mindegy, hogy a fekhelyünk kényelmes, esztétikus és hívogató-e vagy sem. Az ágynemű, a paplan, a párna és a matrac kiválasztása mellett – és előtt – az ágykeret beszerzésére is kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Anyag

Az ágykeret anyaga általában fa, bútorlap vagy fém; válasszunk ízlésünk és otthonunk stílusa alapján. A fém ágykeretek a modern otthon ízléses berendezései; egy mediterrán, skandináv vagy klasszikus lakásba a tömör fa bútor illik leginkább. Ha kedveljük a fát, de a fabútorokat túl drágának találjuk, a bútorlapból készült ágykeret jó kompromisszumos megoldás. A dekorfólia idézhet bármilyen faanyagot – bükk, dió, cseresznye stb. –, de egyszínű, például fekete vagy fehér is lehet.

Stílus

Az ágykeret legfontosabb feladata, hogy megfelelő tartást biztosítson a matracnak; azonban praktikus funkciói mellett természetesen egyben a szoba díszeként is funkcionál. Mivel az ágy a legnagyobb bútordarab a hálószobában, ez határozza meg a hangulatát. Modern stílusú otthonba ideális egy szögletes, díszítetlen fejvégű ágy; egy mediterrán vagy klasszikus lakásban viszont lehet a fejvég – illetve a magas lábvég – is faragott, díszesebb.

Ágyneműtartó

Ha a hálóban nincs hely külön ágyneműtartó komódnak, válasszunk egy ágyneműtartós modellt. Ez lehet felnyitható vagy kihúzható is; utóbbinak több hely kell, azonban kisebb erőfeszítést igényel a kezelése, illetve nem kell alkalmazkodni a csillár függőleges méretéhez.

Méretek

A standard franciaágyméretek hazánkban a 140x200, a 160x200, illetve a 180x200 cm. Az átlagos ember éjszakánként 40-60 mozdulatot végez alvás közben; ehhez pedig elegendő hely kell, főként, ha ketten vagyunk. Két átlagos testalkatú ember számára egy 140 vagy a 160 cm széles ágy is kellően kényelmes; a nagyobb méretekkel megáldottak válasszák a 180 cm-eset.

<< vissza