10 tipp a kis konyha berendezésére

Egyesek konyhájában elfér a hatalmas házibuli vendégeinek fele, akik kedélyesen csevegnek a jókora étkezőasztal körül ülve, és még arra is marad hely, hogy közben a házigazda a konyhapult mellett tüsténkedjen, ha elfogyott a harapnivaló. Másnál viszont még a kettesben reggelizés is problémás, és ha kinyitjuk a hűtő vagy a tűzhely ajtaját, más már be sem tud lépni a helyiségbe. Azonban nem kell elkeserednünk akkor sem, ha az újonnan vásárolt lakás nem épp hatalmas helyiségeiről nevezetes. Az alábbi tanácsokat megfogadva egy kis alapterületű konyhát is berendezhetünk ízlésesen és praktikusan.

  1. Az előre gyártott konyhabútor helyett a jobb helykitöltés érdekében inkább egyedileg készítettet válasszunk.
  2. Inkább függőlegesen, mint vízszintesen terjeszkedjünk: plusz egy alsó szekrény helyett felsőszekrényeket készíttessünk, amelyek inkább legyenek magasak, mint szélesek.
  3. A falat burkoljuk fehér, függőleges téglalap alakú csempével, amely optikailag növeli a teret, és felfelé viszi a tekintetet.
  4. A konyhaszekrény nyitott polcai sokkal szellősebbé teszik, így tágasabbnak láttatják a helyiséget.
  5. Hagyományos konyhaasztal helyett szereljünk a falra egy lehajtható változatot, a székek pedig szintén legyenek összecsukhatóak, de egy a fal mellé tolható, keskeny pad is jó ötlet.
  6. A négylapos tűzhely helyett elég kettő is, hiszen ritkán főzünk egyszerre négy lábasban.
  7. A borospoharak lógjanak fejjel lefelé a felső szekrény aljára szerelt tartóról, a merőkanalakat pedig tartsuk fali akasztón; ezzel is helyet spórolhatunk.
  8. A tűzhely, a sütő és a mikró legyen beépített, a dupla mosogató helyett pedig válasszunk egytálcásat.
  9. Mosogatógépből és hűtőből egy-kétszemélyes háztartás esetén válasszuk a kisebb, pult alá építhető változatot; illetve az előbbiről akár le is mondhatunk.
  10. Egy kihúzható konyhapult segítségével megtoldhatjuk a rendelkezésünkre álló felületet, ha viszont épp nem használjuk, nem foglalja a helyet.

Végezetül pedig: tartsuk rendben a konyhát – a nem használt kisgépek ne álljanak a konyhapulton, hanem kerüljenek be a szekrénybe, és amit nem muszáj, ne ebben a helyiségben tartsunk.

<< vissza